Sådan hjælper du dit barn til en god skolestart

Det kan virke som en simpel ting at starte i skole, men for dit barn er det en af de første større udviklingsskridt i livet. Det er derfor enormt vigtigt, at det bliver en positiv oplevelse, og at dit barn kommer godt fra start. Her giver vi en række bud på, hvad du kan være med til at gøre og være opmærksom på, til at give dit barn en god skolestart.

God skolestart

Involver dit barn i forløbet om en god skolestart

En god ting når dit barn skal starte i skole er, at involvere dit barn i stort set det hele. Det er en ny tid, en stor omvæltning i barnets liv, så tag det i små step, og involver dit barn så meget som muligt, for at sikre en god skolestart. Det gælder lige fra hvem der skal starte i skole af vennerne, hvor skolen ligger, hvad man skal bruge af ting og sager, når man starter i skole. Eventuelt tag op på skolen og kigge i skolegården, hilse på lærerne hvis muligt. Små skridt er en god ting, så man undgår, at det bliver for meget for meget. Nævn også overfor dit barn, at det er helt okey, at man kan have sommerfugle i maven og være lidt genert. 

Forbered dit barn på en god skolestart uden at overdrive

Det er vigtigt at forberede dit barn på, hvad der venter dem i forhold til at skulle starte i skole. De har aldrig prøvet det før, og har i princippet derfor også minimal mulighed for at vide, hvad det egentlig går ud på. Ved at forberede dit barn, kan du give en idé om, hvad det går ud på og indebærer, og hvorfor det er vigtigt og hvordan det adskiller sig markant fra børnehaven.

Det er dog vigtigt, at du ikke overdriver i forberedelsen, så dit barn allerede inden skolestart er mættet og energitræt af at forholde sig til tanken og idéen om skole og skolestart. Du kan se det som, at det fungerer bedre at give små kagekrummer løbende, fremfor at forære hele kagen på én gang.

Find skoletaske og andet tilbehør i god tid for at sikre en god skolestart

Nævnt tidligere, så er det en grundlæggende og vigtig ting, at involvere barnet i processen. Det gælder også, når der skal købes skolesager ind. Når man skal i skole, skal man have en skoletaske og penalhus. Har barnet større søskende, og er okey med at arve en skoletaske, så er det også fint. Men det giver altså bare barnet noget, ved at man får en helt ny skoletaske. Sæt dig med barnet og kig på forskellige skoletasker på nettet. Find ud af sammen, hvordan den skal se ud og hvilket motiv og farver den skal have. Lad barnet bestemme, for det vil give en ekstra selvtillid på første skoledag, når man skal have tasken på for første gang. 

Sørg naturligvis at få bestilt skoletaske, gymnastikpose og penalhus med skriveredskaber i god tid, da det vil også skabe glæde for barnet. 

God skolestart

Gør det til en positiv proces

Skolestart er ikke blot en enkelt dag på året. Skolestart er en længere proces, hvor der er tiden op til, under og efter. Du kan derfor inddele processen i tre trin og forsøge at gøre det til en positiv oplevelse.

Før skolestart

En måned inden skolestart begynder i at lede efter en skoletaske og tilbehør som beskrevet i forrige afsnit. At I er i god tid betyder, at dette trin i processen ikke bliver forhastet og stressende og derfor en dårlig oplevelse. Sæt jer i stedet et par aftener og gør det til et fællesprojekt at finde frem til den helt rigtige skoletaske med tilbehør. Du er som forældre bedre i stand til at vide, hvilke skoletasker der lever op til de forholdsvist begrænsede krav i forhold til at starte i skole. Dit barn kan fokusere på farverne, designet, motiverne og de andre udseendesmæssige ting, han eller hun falder for. Barnets bevidsthed om den helt rigtige skoletaske på ryggen er afgørende for en god skolestart.

Under skolestart

Op til og omkring skolestart kan du bidrage ved at vise støtte. Er dit barn usikker, nervøs eller indadvendt, er det helt okay. Du kan fortælle om de positive ting ved din egen skolestart. Fortæl sjove og spændende historier fra din egen skolegang. Du kan fortælle, hvordan du også var nervøs, og hvor normalt det er, og at det går væk af sig selv. På den måde vil dit barn opleve, at der ikke er noget galt med ham eller hende, men at barnet befinder sig i en situation, hvor det er helt normalt at føle og tænke og opleve, som det nu gør.

Efter skolestart

Den første måned efter skolestart er afgørende for, hvordan dit barn oplever skolen. Det er derfor vigtigt, at du spørger ind til, hvordan dagene er, og engagerer dig i at tage stilling til de nye skoleting, dit barn muligvis har fået, samt hvad de har lavet i skolen. På samme måde kan du tage stilling og spørge ind til, hvordan redskaberne i penalhuset er – og om de er gode nok. Det er også her, du kan gøre det til en vane at være fælles om madpakken og forberede denne dagen inden som et fælles projekt. Dit barn er sikkert mættet af indtryk og kan derfor være mere træt end normalt. Men det er også en af de eneste store prioriteringer i dit barns liv, og derfor bør det ikke nedprioriteres af dig.

God skolestart

Det er okay at have mindre gode dage

En dårlig dag er en lidt diffus betegnelse. Det kan være så lidt som at barnet følte sig usikker, der ender med at vælte oplevelsen af skoledagen. Anerkend dette ved at vise støtte og forklar dit barn, at det både er okay og normalt med dage, der føles mindre gode. Det betyder ikke, at det er en dårlig ting at gå i skole, for de gode dage venter lige om hjørnet.

Hvis dit barn er fortvivlet omkring et eller andet efter en dag i skolen, så sæt dig ned og hør om dagen og forstå, hvad der har påvirket dit barn. Snak om problemet og anerkend, at det er okay at have en dag, hvor man ikke følte, at man var allermest glad. Du kan henvise til eksempler ved dit eget liv, hvor du også har haft mindre gode dage, men samtidig fokusere på, at der altid er en masse gode dage at se frem til.